El Govern aprueba el Anteproyecto de Ley de la Agencia de Atención Integrada Social y Sanitaria

Avui El Govern ha aprovat aquest dimarts l’Avantprojecte de Llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària (AGAISS). Ara faltarà que el Parlament l’aprovi de forma definitiva.

 

El Govern aprueba el Anteproyecto de Ley de la Agencia de Atención Integrada Social y Sanitaria


Amb aquesta aprovació el govern declara que:

L’AGAISS té com a màxima prioritat la cura i l’atenció a les persones en l’entorn domiciliari i comunitari, amb l’objectiu que desenvolupin el màxim de temps possible el seu projecte de vida a casa. Per això potencia l’atenció domiciliària integrada social i sanitària, així com els serveis i els suports comunitaris. L’altra pota són les residències, on l’atenció sanitària la passarà a prestar el sistema públic de salut.

La llei consta de 21 articles estructurats en quatre capítols, dues disposicions addicionals, una disposició transitòria i tres disposicions finals.
Les persones que es beneficiaran de la creació de l’agència seran les que tenen necessitats socials i sanitàries concurrents, especialment les persones grans, amb discapacitat, amb trastorns de salut mental o addiccions, i, en general, totes les que tenen necessitats complexes d’atenció o necessitats d’atenció pal·liativa, així com del seu entorn cuidador.

L’AGAISS neix amb els objectius de:

  • possibilitar la màxima coordinació i col·laboració de les actuacions dels professionals i les organitzacions dels serveis socials i dels serveis sanitaris
  • potenciar l’autonomia de les persones i millorar-ne els resultats de salut i benestar personal
  • millorar l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari i de serveis socials
  • millorar l’atenció de les persones i les seves famílies
  • millorar l’experiència dels professionals en la prestació de l’atenció

El passat mes de febrer, el Govern ja va aprovar el desplegament territorial de l'atenció integrada social i sanitària. En aquest sentit, va triar set experiències que ja estaven en marxa a Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i el Gironès (algunes d’entitats membres de Fòrum) amb l’objectiu de millorar la coordinació dels serveis.

El Govern també ha anunciat que “aquest any es reforçarà el desplegament de l’atenció integrada a residències. La resposta a les necessitats sanitàries de les persones que viuen en aquests centres implica la coordinació i la resposta integrada de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) amb el personal de la pròpia residència, així com també amb la resta d’actors del sistema públic de salut. El desplegament es realitzarà al llarg d’aquest any i s’iniciarà per aquells Equips d’Atenció Primària on ja s’estan duent a terme pràctiques integrades, coordinades i dinàmiques col·laboratives, així com per aquells que calgui prioritzar per necessitats assistencials”

En total, el pressupost anual d’aquest 2024 per reforçar els equips d’Atenció Primària és de 15 milions d’euros i es destinaran, també, més de 2,4 milions per als set territoris seleccionats.